Sterilisatie bij honden.

Sterilisatie van de hond, roept bij vele eigenaren nog vragen op. Hieronder bieden we graag een antwoord op de meest voorkomende vragen.

Op welke leeftijd laat ik mijn hond best steriliseren?

Wetenschappelijk onderzoek heeft overduidelijk aangetoond dat de ingreep best vóór de eerste loopsheid wordt uitgevoerd, dus rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden. De hoofdreden voor deze redenering is te vinden in het voorkomen van melkklierkanker. De kans op het ontwikkelen van tumoren bij niet-gesteriliseerde teven is 25%. Indien de hond vóór de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd, dan komen melkkliertumoren slechts bij 0,08% van de honden voor, dus verwaarloosbaar klein. Indien men wacht tot na de eerste loopsheid, dan treden melkkliertumoren reeds bij 8% van de honden op. Sommige leken beweren dat de hond eerst moet zwanger geweest zijn: niets is minder waar! Bij één op vier van deze honden treden later melkkliertumoren op. Het enige goede antwoord is dus: zeer vroeg steriliseren.


De relatie tussen sterilisatie en de kans op melkkliertumoren

Wat wordt er nu verwijderd bij een sterilisatie?

Het inwendige geslachtsorgaan bestaat uit de baarmoeder, eileiders en eierstokken. De hormoonproductie gebeurt in de eierstokken. Indien deze niet zouden worden verwijderd, dan blijft de hond loops en eventueel schijnzwanger worden. Het is dus van essentieel belang dat beide eierstokken tijdens de operatie geheel worden verwijderd. De baarmoeder dient echter alleen te worden verwijderd bij abnormaliteiten. Normaal gezien blijft de baarmoeder dus waar ze is. Na de sterilisatie zal de baarmoeder uiterst klein worden en is ze niet meer vatbaar voor ziektes.

Anatomie voortplantingsorgaan hond

Wanneer laat ik mijn hond best steriliseren als ze toch loops is geweest?

Het is aan te raden om de operatie even uit te stellen tot 100 dagen na de loopsheid. Dan zijn de eierstokken in rustfase. Sterilisatie op een vroeger tijdstip kan natuurlijk ook, maar dan bestaat de kans op (eenmalige) melkproductie na de ingreep.

Waarom laat ik mijn hond best steriliseren?

  • Uw hond kan niet meer loops worden.
  • Uw hond laat zich niet meer dekken.
  • Uw hond is niet meer interessant voor reuen
  • Uw hond kan niet meer zwanger worden
  • Uw hond wordt niet meer schijnzwanger
  • Uw hond kan geen melkkliertumoren meer ontwikkelen (operatie voor eerste loopsheid)
  • Uw hond kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
  • Uw hond loopt veel minder kans op suikerziekte

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

Sterilisatie blijft nog steeds een buikoperatie. Daarom is er een zekere kostprijs verbonden aan deze ingreep.

Blijkbaar verdragen dieren een buikoperatie beter dan mensen, of laten ze minder merken dat ze pijn hebben. De meeste dieren zijn enkele uren na de ingreep al opvallend actief.

Sommige dieren kunnen maanden tot jaren na de ingreep wat urineverlies vertonen. Deze incontinentie kan in veel gevallen met medicatie onder controle worden gebracht.

 Citaat dieren kliniek randstad.