Waarom een pup met stamboom ?

Honden fokken zonder stamboom = dierenmishandeling !!!

=> zorg dat u voldoende info heeft over de ouder dieren alvorens u een "lief ogende pup" aanschaft !!!

Dierenonwelzijn en ook menselijk leed kan  op deze manier voorkomen worden.

U neemt een enorm gezondheidsrisico voor de pasgeboren pups indien de ouder dieren niet in het bezit zijn van een stamboom, DNA attest en gezondheidscertificaat !!!

Elk ras is onderworpen aan bepaalde gezondheids testen afhankelijk van het ras en de gezondheidsproblemen die voorkomen in dit ras !

Raadpleeg de rasfiche van het ras van uw keuze !

Fokken zonder stamboom is net hetzelfde als Russische roulette spelen. Je brengt twee partners bij elkaar waarvan je niet weet of ze wel echt bij elkaar passen met alle gezondheidsrisico's voor de pups tot gevolg . Het zou kunnen zijn dat beide ouders nauw met elkaar verwant zijn, en dan krijg je pupjes met een hoge inteeltgraad met bijbehorende gezondheidsproblemen.

Een ander nadeel is dat je niks weet over eventuele gebreken of erfelijke aandoeningen die zich voordoen in de bloedlijnen waarmee je fokt. Zo zou het kunnen zijn dat een bepaald probleem toevallig in beide ouderlijnen voorkomt en dan doe je die combinatie best niet.

 

Wij , kennel Russian Fairy Tale ,  kunnen u garanderen dat u een gezonde en kwalitatieve pup aankoopt en dat deze zal voldoen aan alle fysische en psychische eigenschappen van dit ras.

 

De enige garantie dat uw pup in de toekomst aan de ras eigenschappen van de hond van uw keuze zal voldoen is door te werken met selectief gekozen fokdieren met stamboom van een erkend fokker.

Uw pup is een levend wezen en zal naarmate hij of zij opgroeit variëren binnen deze ras eigenschappen. Daarom is het belangrijk dat de ouder dieren geselecteerd worden op de beste ras eigenschappen.

Wij , kennel Russian Fairy Tale ,  kunnen u enkel garanderen dat u een gezonde en kwalitatieve pup aankoopt en dat deze zal voldoen aan alle fysische en psychische eigenschappen van dit ras.

 " maar de perfecte hond of pup bestaat niet ! "  

Verantwoordelijke fokkers zullen daarom alleen de beste fokdieren met stamboom gebruiken. 

 

Rashond

Wat maakt een hond nu eigenlijk tot een echte rashond?

De enige manier om te bewijzen dat uw puppy een echte rashond is en dus afstamt uit rasechte ouderdieren, kan enkel door het voorleggen van een stamboom.

 

Wat is een stamboom ?

Wat is  het begrip "stamboom".

In de wereld bestaat er één organisatie die het volledige gebeuren rond "de rashond" in goede banen probeert te leiden. Deze organisatie is de F.C.I. oftewel de Fédération Cynologique International.

De F.C.I. groepeert alle kynologische verenigingen (Kennelclubs).

Ieder land kan slechts één kynologische vereniging hebben die erkend wordt door deze F.C.I.

Voor België is dit de K.K.U.S.H. of de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus.

Deze is  onderverdeeld in twee takken.

Enerzijds de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (K.M.S.H.) en anderzijds de "Vergadering der Afgevaardigde".

De K.M.S.H. gaat over alles wat tentoonstelling en hondenfok is.

Zij leveren de stambomen voor de rashonden af. 

Een stamboom is dus een door een F.C.I. erkende organisatie afgeleverd document van afstamming.

Honden met stambomen van niet F.C.I. erkende organisaties worden dus als stamboom loos beschouwd.

 

DNA

Stambomen worden enkel uitgereikt indien het DNA van de puppy's overeenkomt met het DNA van de ouderdieren.

De DNA controles worden in België gedaan door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus.

De fokker heeft eerder bij de aangifte van het nest reeds een DNA staal van zowel de teef en de reu moeten opsturen.

De fokker neemt deze DNA stalen niet zelf, dat mag hij immers niet, dit moet gebeuren door een dierenarts en moet hiervoor een aantal formulieren ondertekenen en voorzien van een stempel. De DNA controles zijn dus sluitend en garanderen dat de puppy effectief afstamt van de ouderdieren die op de stamboom staan.

Een stamboom is voor u dus het bewijs dat u een raszuivere pup koopt.

Gezondheidsonderzoek.

Een fokker investeert erg veel in zijn ouderdieren. De verschillende gezondheidsonderzoeken die de ouderdieren moeten ondergaan kosten nu eenmaal geld.

Daarnaast is het uitzoeken van een geschikte partner voor de teef een werk van lange adem. We willen immers altijd een bepaalde combinatie bereiken die zowel op gezondheid goed scoort als op uiterlijk en temperament. Hierbij is de keuze meestal niet zo evident en resulteert dat veelal in ettelijke uren autorijden. Ook de autotrip, het dekgeld en soms zelfs het eventuele hotelverblijf kost nu eenmaal erg veel geld.

 

Shows.

Een fokker gaat meestal naar verschillende shows of tentoonstellingen met zijn honden. Op deze shows betaal je niet alleen inschrijvingsgeld, maar zit je ook hier opnieuw ettelijke uren in de auto onderweg naar de show in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, ... noem maar op.

Om de rasstandaard in stand te houden verplicht de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus om toekomstige fokdieren, te keuren  om een foktoelating te verkrijgen. Ook voor de fokker is het belangrijk om weten wat iemand anders van zijn of haar hondje denkt en kan het een bevestiging zijn dat de fokker weet wat hij doet.

Voer en supplementen.

De honden moeten natuurlijk ook eten. Enkel het allerbeste voer is goed genoeg. Ook dit heeft zo zijn prijs en komt duurder uit dan het geven van een of ander merkloos voer waarbij weinig of geen rekening wordt gehouden met de kwaliteit, laat staan wetenschappelijk onderbouwde studies voor de samenstelling van het voer.

 

Besluit :

Vele puppykopers menen ten onrechte geen stamboom nodig te hebben voor hun nieuwe huisgenoot, want ze zijn immers toch niet van plan om te gaan fokken of showen. Dat opent alle deuren voor de malafide hondenhandelaren.

In tegenstelling tot de serieuze fokker hebben zij wel veel te verbergen: ongecontroleerde fokkerij met slecht verzorgde, zieke en ongezonde ouderdieren.

Dit gebeurt veelal uit het zicht van elke  vorm van controle, waardoor u hiervan niets te zien krijgt.

De vaak veel te jonge, niet ingeënte en zieke pups worden aangeboden op internet met alle gevolgen van dien voor de nieuwe eigenaars en de pups in het bijzonder.

Van enige opvolging of ondersteuning na aankoop is er al helemaal geen sprake en verdwijnt elke vorm van contact met de malafide handelaren na aankoop van de pup en is de nieuwe eigenaar helemaal op zichzelf aangewezen.

Ieder van ons kent de ont-erende toestanden die aangehaald worden in de media over de onmenselijke en dier onvriendelijke broodfokkerij !

De steen moet dus geworpen worden naar fokkers die zich niet houden aan de ras standaard en overgaan tot excessen, om welke reden dan ook!

Dezelfde steen mag ook gegooid worden naar de koper die zich laat verleiden door deze excessen.