RAS GESCHIEDENIS.

 
De voorvaderen zijn gefokt in Engeland waaruit een groepje jacht honden de terriër ontstond.
In de middeleeuwen stond de terriër bekend als een perfecte jager op vossen, ratten, konijnen en andere kleine dieren, echter is het moeilijk voor te stellen als je naar een Toy kijkt dat er in zijn aderen jagersbloed stroomt.
De selectie ging vroeger zo dat de grote honden voor de jacht gebruikt werden en de kleinere honden voor decoratieve doeleinden gebruikt werden en meer als compagnon, maatje dienden.
 
Men denkt dat de voorvader van een Toy een Manchester Terriër was die in de tijd van Zarina Katharina de Grote naar Rusland werd gebracht. Deze hond heeft destijds de  verdiende aandacht getrokken van de Russische elite dankzij zijn gehoorzaamheid, energiek gedrag en communicatieve en vrolijke karakter.
Door de revolutie en politieke toestanden in Rusland kwam het ras in gevaar. Het communistische regime tolereerde niets van wat te maken had met rijkdom, weelde en aanzien.
 
Tegen de tijd van de tweede wereld oorlog was het ras in Rusland bijna uitgestorven maar gelukkig werd er afgelopen jaren gigantisch veel werk verricht om het ras weer uit te breiden en te zuiveren. Er werden op verscheidene plaatsen gezocht naar overgebleven exemplaren en deze werden bij elkaar gebracht om weer een fok programma op te starten en zo het ras weer helemaal in ere te herstellen. Diegene waar het ras alles nu aan te danken heeft is Yevgueniya Fominichna Zharova, een hondenfokker uit Moskou.
Natuurlijk leek het herstelde ras na dit proces niet meer op de eerste Engelse klassieke toy, daarom kreeg deze de naam Russische Toy Terriër.
 
Het ras werd in 1998 officieel erkend door de RKF (Russische Kynologische Federatie) en op 21 februari 2006 in Nederland door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Het ras was ingedeeld in het groep 9 - gezelschapshonden en het woordje "terrier" kwam te vervallen waar door het ras Russkiy (Russian) Toy gaan heten.
Een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van het ras was in 1958, toen werd een pup geboren met de eigenschappen van de tegenwoordig langharige Toy. Dit wilde met vasthouden en werd vastgelegd en voortgezet in het fokprogramma. Zo ontstonden er twee soorten Toys, kort harige en lang harige, deze twee varianten vertegenwoordigen hedendaags het ras.
 
Nu de Russkiy Toy een volwaardig  hondenras is geworden, is er interesse ontstaan in meerdere landen in Europa en Amerika. Het aantal liefhebbers voor het ras groeit met de dag!  Bekijk deze link en lees het uitgebreide verhaal over het ontstaan van dit bijzonder ras